Emmet terapija


EMMETT TEHNIKA je specijalna fizioterapijska metoda koja može se koristiti s bilo kojom drugom fizikalnom procedurom ili manualnom tehnikom i podrazumijeva primjenu laganog pritiska prstima na tzv. Emmett točke, mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka. Uz ostale metode Emmett doprinosi olakšanju boli i nelagode te poboljšava mišićno-koštane i neurološke funkcije kao i otklanjanje stresa te psihičke napetosti. Koristan je kod akutne boli, migrena, nelagode u trudnoći, problema sa sinusima, bolnih stanja u vratu i leđima kao i kod problema s limfnim sustavom.

Dinamička neuromuskularna stabilizacija(DNS)


DNS ili dinamička neuromuskularna stabilizacija je pristup baziran na razvojnoj kineziologiji, preko kojega pokušavamo kroz pravilne obrasce pokreta dobiti koordiniranu aktivnost segmentalne posturalne stabilizacije.

Cilj DNS-a je postići pravilnu mišićnu koordinaciju i aktivaciju kao stabilizatora ili pokretača vježbajući u razvojnim položajima. DNS vježbe nazivaju se još i “vježbama disanja” jer se baziraju na aktivaciji mišića dijafragme kao jednog od glavnih mišića stabilizacije trupa. Nakon što naučimo aktivirati dijafragmu, kombiniramo ju s pokretima suprotnih i istostranih udova. Kroz te obrasce učimo kako naši mišići mogu funkcionirati statički kao stabilizatori i baza oslonca ili kao pokretači koji nam vode tijelo u određeni pokret ili funkciju.


Osteopatske manipulacije


Manipulacija je pasivna tehnika kojom terapeut primjenjuje posebno usmjeren impuls na zglob pri kraju pasivnog raspona pokreta. To je često popraćeno zvučnim krckanjem. Osteopatskim manipulacijama stimuliraju se zglobni i mišićni receptori, povećava aferentna aktivnost koja uzrokoje segmentalne reflekse, a smanjeni mišićni tonus i povećana zglobna pokretljivost rezultat su tih refleksnih aktivnosti. Prema tome, kiropraktika ima i mehanički i neurološki učinak.

Neurokinetička terapija(NKT)


Neurokinetička terapija je dijagnostičko terapijska metoda kojom se pronalaze i tretiraju disfunkcionalni i kompenzacijski motorički obrasci. Svi naši pokreti započinju u mozgu gdje centar za motoričku kontrolu koordinira sve pokrete i obrasce. Ponekad zbog povreda, trauma, operacija, ožiljaka, dugotrajnog položaja itd. određene strukture nisu u mogućnosti obavljati svoju zadaću pravilno i efikasno. U tom slučaju, centar za motoričku kontrolu organizira kompenzacijski obrazac kojim privremeno omogućuje daljnje funkcioniranje.

Međutim, ukoliko to stanje potraje taj kompenzacijski obrazac se automatizira i više nije u našoj svjesnoj kontroli. Tijelo tada više ne prepoznaje izvorni obrazac pokreta, a njegov rad nadoknađuju druge strukture.

NKT primjenom niza testova pronalazi disfunkcionalne obrasce i utvrđuje koji od njih je izvor simptoma. Kad se utvrdi gdje nastaje problem odrađuje se tretman u kojem se vraća optimalan obrazac rada. Na kraju tretmana zadaje se vježba koju pacijent odrađuje doma sam, a cilj joj je povratak optimalnog obrasca i smanjenje kompenzacijskih mehanizama. NKT se može primjenjivati kod bilo kakvih vrsta ozljeda/bolnih sindroma, a posebno je pogodan za rješavanje uzroka kronične boli.

Dry needling


Dry needling ili medicinska akupunktura je tehnika u kojoj se koriste terapijske igle u svrhu opuštanja bolnih i napetih mišića. Time se postiže duboko opuštanje mekih tkiva koje utječe na poboljšanje pokretljivosti, funkcije i smanjenje bolova najčešće uzrokovanih tzv. trigger točkama. Dry needling učinkovito rješava probleme uzrokovane mišićno-koštanim disfunkcijama i druge bolove mišićnog podrijetla. Sterilna igla se ubode u područje trigger točke te se traži najbolji odgovor tkiva koji se još naziva „twitch“, a osjeća se kao trzaj nakon kojeg slijedi opuštanje.

 

Najčešća stanja kod kojih se koristi dry needling su:

• glavobolje
• miofascijalni bolni sindromi
• tendinopatije(golferski i teniski lakat)
• sindromi prenaprezanja

 

IASTM


Ergon IASTM je tehnika koji kombinira statičku i dinamičku manipulaciju mekih tkiva, koristeći posebne alate u tretiranju mišićno koštanih problema. IDjeluje kao standardna masaža ali se u korištenju tehnike koriste posebni “alati” koji omogućuju direktniji rad na tkivima.

Primjenjuje se kod ograničenja tkiva i fascijalnih deformacija. Kada se tkivo opusti funkcionalnost pokreta se vraća unutar nekoliko tretmana.

 

ERGON IASTM tehnikom možemo tretirati:

• limfne zastoje i otekline
• tendinopaptije
• bol u mišićima

 

Medical flossing


Medical flossing je terapijska metoda u kojoj se koristi traka od lateks gume, preko koje se djeluje na površinu kože te tako pomaže kod smanjenja boli i povećanja opsega pokreta. Na kratki period smanjujemo cirkulaciju, a sa brzim skidanjem gume i radom manualnih tehnika dok je guma na zahvaćenom segmentu, tijelo odgovara flushom i hiperemijom, a samim time dobivamo bolju prokrvljenost, veći opseg pokreta i manju bolnost.

Kaltenborn-Evjenth


Koncept Kaltenborn-Evjenth ortopedske manualne terapije (KEOMT) je sustav liječenja i treninga koji se temelji na sveobuhvatnoj biomehaničkoj procjeni artro-neuro-muskularnog sustava i funkcionalnih sposobnosti pojedinca. Ovaj sustav dijagnostike i terapije odnosi se kako na pacijente s akutnim, subakutnim i kroničnim stanjima kralježnice i ekstremiteta tako i na sportaše koji žele poboljšati izvedbu. Nudi pouzdan i praktičan pristup koji se fokusira na optimalno fizičko zdravlje i funkciju.

KEOMT se sastoji od specifičnog pregleda i terapije zglobova,mišića i perifernih živaca. Za razliku od klasične terapije koja koristi osteokinematski pokret za dobivanje pokreta u zglobu, manualna terapija koristi artrokinematski, translatorni pokret (trakcije i klizanja). Takav način pokretanja zgloba manje je invazivan i bolan od navedenog jer ne stvara pritisak na zglobnu hrskavicu te ravnomjerno napinje pasivne zglobne strukture.

REZERVIRAJ TERMIN